Pesten laat diepe littekens achter, zowel bij kinderen als volwassenen. We hebben allemaal wel eens verhalen gehoord – of misschien zelf ervaren – over de pijn en onzekerheid die pesten kan veroorzaken. Of het nu gaat om een grap die te ver gaat, roddels die snel rondgaan of iemand die zich dag in, dag uit buitengesloten voelt, de impact is groot. Om dit probleem te bestrijden en mensen bewust te maken van de gevolgen van pesten, wordt jaarlijks de Week Tegen Pesten georganiseerd. Deze week is niet alleen een herinnering aan hoe belangrijk het is om vriendelijker met elkaar om te gaan, maar ook een uitnodiging om samen te werken aan een cultuur van respect en inclusiviteit.

De Week Tegen Pesten vindt dit jaar plaats van 23 tot en met 27 september 2024. Dit jaarlijkse initiatief, georganiseerd door Stichting School & Veiligheid in samenwerking met Stichting Stop Pesten Nu, richt zich op het creëren van bewustwording rondom pestgedrag op scholen in heel Nederland. Het thema van dit jaar, "Denk FF na als het om geklets gaat!", benadrukt de schadelijke impact van roddels en pestgedrag onder jongeren. Hoewel dit initiatief zich met name richt op scholen, reikt de boodschap verder: het is ook een gelegenheid voor ons om de parallel te trekken naar de werkvloer en het belang van een veilige werkomgeving te benadrukken.

Pesten stopt namelijk niet bij de schoolpoort. Net zoals kinderen in schoolomgevingen te maken kunnen krijgen met pesterijen, ervaren ook volwassenen de schadelijke effecten van roddelen en ongewenst gedrag op de werkvloer. Dit soort pesten kan leiden tot een cultuur van angst en onzekerheid, waarbij medewerkers zich niet veilig voelen om hun gedachten of zorgen te uiten. De gevolgen zijn verstrekkend: werknemers kunnen zich minder gemotiveerd voelen, wat leidt tot verminderde productiviteit en zelfs ziekteverzuim.

Wanneer werknemers getuige zijn van pesten of zelf slachtoffer zijn, is het cruciaal dat ze weten hoe ze kunnen handelen. Voorbeelden van concrete stappen die iemand kan ondernemen, zijn: 

  1. Zoek steun: praat met collega’s die je vertrouwt. Samen sta je sterker en kunnen jullie nadenken over verschillende manieren om de situatie aan te pakken.

  2. Spreek de pester(s) aan: als mens gaan we graag de confrontatie uit de weg, vooral in situaties waarin we worden gepest. Toch kan je er in veel situaties baat bij hebben als je de pester(s) aanspreekt. Door het gesprek aan te gaan, krijgt de ander inzicht in wat het gedrag met jou doet en kan diegene zijn of haar gedrag aanpassen.

  3. Praat met een vertrouwenspersoon: veel organisaties hebben vertrouwenspersonen die speciaal zijn opgeleid om te helpen bij dit soort situaties. Zij kunnen ondersteuning bieden en adviseren over vervolgstappen.

  4. Wees proactief: als je getuige bent van pesten, durf dan het gesprek aan te gaan met de dader of breng het ter sprake met een leidinggevende. Dit kan de norm veranderen en anderen aanmoedigen om ook actie te ondernemen.

Het is belangrijk om een veilige omgeving te creëren waarin medewerkers zich gesteund voelen. Hiervoor is het van belang dat niet alleen werknemers, maar ook organisaties proactief zijn in het creëren van een cultuur van respect en inclusie. Dit kan door open gesprekken te voeren, vertrouwenspersonen aan te wijzen en beleid te implementeren dat pesten aanpakt. Pesten aanpakken is niet alleen een morele verantwoordelijkheid; het leidt ook tot een positievere werkomgeving en verhoogde productiviteit. 

De Week Tegen Pesten herinnert ons aan het belang van het bespreekbaar maken van dit probleem, zowel op scholen als op de werkvloer. Laten we samenwerken om pesten en roddelen een halt toe te roepen. Door bewustwording te creëren en actie te ondernemen, kunnen we een veilige en respectvolle omgeving voor iedereen bevorderen.

Wil jij meer weten over hoe je pesten op de werkvloer kunt aanpakken? Wij bieden verschillende cursussen aan over de aanpak van ongewenst gedrag, waaronder de Awareness training ongewenst gedrag.

Daarnaast bieden wij ook ondersteuning aan organisaties die graag actief aan de slag willen gaan met het bevorderen van gewenst gedrag op de werkvloer. Klik hier om contact met ons op te nemen over onze diensten en jouw wensen.

Vorige
Vorige

Praktisch: hoe ga je aan de slag als externe vertrouwenspersoon

Volgende
Volgende

Wat doet een vertrouwenspersoon?