Praktisch: hoe ga je aan de slag als externe vertrouwenspersoon
Zo, je hebt de opleiding tot vertrouwenspersoon afgerond. Je wilt nu aan de slag gaan als externe vertrouwenspersoon. Hoe pak je dat aan? In deze blog gaan we in op de regelkant hiervan. Aangezien je jezelf gaat aanbieden als externe vertrouwenspersoon, ben je dus niet in loondienst bij een bedrijf. Waar moet je aan denken en wat komt erbij kijken?
Als je op ZZP basis werkzaamheden wilt gaan verrichten dan moet je allereest de keuze maken in welke vorm je dat gaat doen: doe je dat puur als ZZP’er / freelancer of ga je dat doen in een rechtsvorm? Een rechtsvorm is bijvoorbeeld een eenmanszaak of een B.V.
Eenmanszaak of ZZP: de verschillen
Eenmanszaak en ZZP verschillen op de volgende punten van elkaar:
Een eenmanszaak is een rechtsvorm, ZZP of freelance is dat niet. Je bent ZZP’er of freelancer als je als eenpitter voor verschillende opdrachtgevers werkt zonder dat je in loondienst bent.
Als eenmanszaak kun je personeel in dienst nemen. Zzp/freelance betekent dat je geen personeel in dienst hebt.
Zodra je iemand in dienst neemt, ben je niet langer zzp, maar zmp: zelfstandige met personeel. Je betaalt je werknemer loon.
Een eenmanszaak is de rechtsvorm van je onderneming. Een rechtsvorm is de ondernemingsvorm waarin je onderneemt. De term eenmanszaak verwijst naar het feit dat er maar 1 persoon eigenaar is. Als zzp’er kun je onder andere kiezen tussen de eenmanszaak of de B.V.
Welke rechtsvorm?
Het hangt van je persoonlijke situatie af wat voor jou als zzp’er de beste rechtsvorm is, een eenmanszaak of B.V.
Het voordeel van een eenmanszaak is dat je bij de start meer belastingvoordelen hebt, zoals de startersaftrek.
Het oprichten van een B.V. is ingewikkelder en duurder dan een eenmanszaak.
Alleen bij een hoge winst (rond de 100.000 euro) is de B.V. qua de hoogte van belastingen de beste keuze. Maar belastingen zijn natuurlijk niet het enige dat van belang is bij jouw keuze.
Want: Een eenmanszaak heeft geen ‘rechtspersoonlijkheid’. Dat houdt in dat je als eigenaar persoonlijk (privé) aansprakelijk bent voor de verplichtingen die de onderneming aangaat en daarmee dus ook voor eventuele schulden.
Het voordeel van een B.V. is dat de B.V. wél rechtspersoonlijkheid heeft. De B.V. heeft zelfstandig bezittingen en schulden. Je bent hierdoor (in beginsel) niet privé aansprakelijk voor de schulden van de onderneming. Over de winst betaalt de B.V. vennootschapsbelasting.
Omdat de B.V. eigen bezittingen heeft, kun je geld lenen van je bv.
Gestart als eenmanszaak? Je kunt tussentijds de rechtsvorm van je onderneming wijzigen en alsnog kiezen voor een bv.
Inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK)
Als je ervoor kiest om je werkzaamheden te gaan verrichten vanuit een rechtsvorm (de eenmanszaak of de B.V.), dan moet je die inschrijven in de KvK. Let op: een B.V. kan alleen worden opgericht via de notaris. De inschrijving in de KvK loopt ook via de notaris en kan je niet zelf doen. Als je een eenmanszaak wilt oprichten, dan kan je met DigiD inschrijven en een afspraak maken bij de KVK.
Belastingdienst
Als je je in de KvK hebt ingeschreven, dan geeft de KvK dit aan de Belastingdienst door. De Belastingdienst stuurt je vervolgens binnen twee weken je btw-id en omzetbelastingnummer per post.
Als ondernemer krijg je te maken met belastingen. Het ligt aan de rechtsvorm die je hebt gekozen welke belastingen dit precies zijn. Je hebt altijd te maken met omzetbelasting: over jouw diensten dien je 21% BTW te rekenen en die BTW draag je af aan de Belastingdienst. Dit doe je door ieder kwartaal (of iedere maand) je aangifte omzetbelasting te doen.
In geval van een eenmanszaak moet je over je resultaat (winst) inkomstenbelasting betalen. Bij een B.V. betaal je over je resultaat vennootschapsbelasting en keer je de winst aan jezelf uit dan betaal je op dat moment er ook nog dividendbelasting over.