Psychosociale arbeidsbelasting & de rol van de vertrouwenspersoon
Psychosociale arbeidsbelasting (PSA) is een term die steeds vaker voorkomt in de context van de arbeidsmarkt. Het is een verzamelnaam voor alle factoren die op het werk stress kunnen veroorzaken, zoals ongewenst gedrag en werkdruk. PSA kan ingrijpende gevolgen hebben en leiden tot gezondheidsproblemen en psychosociale klachten zoals burn-out, angststoornissen en depressie. Het aanstellen van een vertrouwenspersoon draagt bij aan het beperken van de risico’s en het zoveel mogelijk voorkomen van PSA.
Opvang & begeleiding
Een vertrouwenspersoon is iemand bij wie medewerkers terechtkunnen met klachten en problemen die te maken hebben met ongewenste omgangsvormen op het werk. De vertrouwenspersoon biedt een veilige ruimte waar werknemers hun zorgen en problemen kunnen delen, zonder vrees voor negatieve gevolgen. Samen met de werknemer gaat de vertrouwenspersoon op zoek naar de beste oplossing. Werknemers voelen zich hierdoor gehoord en begrepen, wat kan bijdragen aan het verminderen van PSA-gerelateerde symptomen.
De vertrouwenspersoon begrijpt het belang van de juiste ondersteuning. Wanneer een medewerker hulp nodig heeft die de vertrouwenspersoon niet kan bieden, zal deze de medewerker begeleiden naar de juiste instantie. Op deze manier wordt gewaarborgd dat alle werknemers de steun krijgen die zij nodig hebben.
Preventie & bevordering van veiligheid
Naast het bieden van ondersteuning en begeleiding aan werknemers die te maken hebben (gehad) met ongewenst gedrag, speelt de vertrouwenspersoon ook een essentiële rol bij het voorkomen van ongewenst gedrag op de werkvloer. De vertrouwenspersoon kan door middel van voorlichting bewustzijn creëren en een open dialoog aanmoedigen. Dit draagt bij aan een cultuur waarin werknemers zich vrij voelen om hun problemen te delen en samen te werken aan oplossingen. Een open en veilige cultuur zorgt ervoor dat situaties aangepakt kunnen worden voordat ze escaleren en verkleint het risico op PSA.
Tot slot kan de vertrouwenspersoon fungeren als 'thermometer' van de organisatie. De vertrouwenspersoon heeft vaak een goed beeld van wat zich afspeelt op de werkvloer en waar eventuele knelpunten liggen. Door hierover in gesprek te gaan met het bestuur van de organisatie en te adviseren over het beleid, kunnen de nodige aanpassingen worden gemaakt. Een goed en actueel beleid is nu eenmaal cruciaal bij het voorkomen van PSA, en de vertrouwenspersoon is de aangewezen persoon om te helpen bij de optimalisatie hiervan.
In conclusie is een vertrouwenspersoon een waardevolle schakel in het bevorderen van een gezonde werkomgeving en het verminderen van PSA. Door emotionele ondersteuning te bieden, conflicten op te lossen, pesten en intimidatie te voorkomen, psychosociale veiligheid te bevorderen en bewustzijn te creëren, draagt een vertrouwenspersoon bij aan het welzijn van werknemers en het creëren van een positieve werkcultuur. Investering in een vertrouwenspersoon erkent niet alleen de waarde van werknemers, maar zet ook een stap in de richting van een succesvolle en duurzame organisatie.