Nieuwe handreiking ‘Cultuurverandering op de werkvloer’

Cultuurveranderingen komen niet vanzelf. Het is van belang consistent te handelen en drempels en handelingsverlegenheid weg te nemen. De omgang met meldingen is belangrijk voor de aanpak van seksueel grensoverschrijdend gedrag, daarnaast is het ook een hulpmiddel om sensitiviteit in te bouwen in organisatieculturen. Op 13 maart 2024 is de handreiking ‘Cultuurverandering op de werkvloer’ verschenen. Een nieuwe editie van de handreiking voor organisaties over seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. In deze editie zien we een verschuiving: van goed omgaan met meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag naar een strategie voor preventie en cultuurverandering binnen de organisatie. Daar waar het ‘doen’ in eerste instantie nog best veel improvisatie inhield, wordt dit nu een gestructureerde aanpak, die breder binnen organisaties bekend aan het worden is.

10 tips voor de aanpak van een melding

De nieuwe handreiking ‘Cultuurverandering op de werkvloer’ bespreekt verschillende tips om een melding, signaal of klacht van seksueel grensoverschrijdend gedrag zorgvuldig op te pakken. Dit is nodig om de cultuur binnen bedrijven te veranderen. De handreiking richt zich expliciet op preventie en aanpak van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Hieronder worden de 10 belangrijkste tips besproken: 

  1. Bepaal of je te maken hebt met een (anonieme) melding, signaal of klacht van grensoverschrijdend gedrag. Neem op basis daarvan vervolgstappen. 

  2. Pak meldingen en klachten altijd op. Niets doen is geen optie. Handelen is in het belang van de melder, de beschuldigde en jouw organisatie. 

  3. Zorg voor een goede opvang van de melder en neem geen overhaaste beslissingen. Breng zoveel mogelijk in kaart en informeer tijdig de beschuldigde. 

  4. Kies de juiste manier van opvolging. Dit is maatwerk. Gebruik een beslisboom en wegingskader om tot een gefundeerde keuze te komen die aansluit bij het doel. 

  5. Ga na of één opvolging voldoende is of dat een combinatie van opvolgingen (parallel of volgtijdelijk) nodig is. Controleer de wet of er een wettelijke opvolgingsplicht is. 

  6. Wees zorgvuldig naar alle betrokken partijen in de organisatie. 

  7. Voer de gekozen interventies zorgvuldig uit. Het uiteindelijke doel is het herstellen van de werksituatie. De melder moet zich veilig voelen en de beschuldigde moet zich kunnen verdedigen. 

  8. Waarborg een zorgvuldige uitvoering van het onderzoek. Volg hiervoor een stappenplan en stel een onderzoeksprotocol op met heldere afspraken en waarborgen. 

  9. Besteed veel zorg aan het natraject en de begeleiding achteraf van alle betrokkenen in de organisatie. Iedereen moet zo goed als mogelijk verder kunnen. Evalueer tussentijds én na afloop van het proces en leer hiervan. Pas indien nodig het meldproces of preventiebeleid binnen de organisatie aan. 

Concluderend gaat het uiteindelijk om de wil om met elkaar als organisatie te werken aan een gelijkwaardige, respectvolle, plezierige en veilige cultuur waarin seksueel grensoverschrijdend gedrag niet meer voorkomt. Deze handreiking biedt houvast om het proces van cultuurverandering met elkaar te organiseren en in te bedden in de dagelijkse gang van zaken. Met een sterke wil, aandacht en commitment kun je dit gedrag met elkaar bespreekbaar maken en doorbreken, door gebruik te maken van de vereende kracht van jouw sector en/of organisatie. 

Vorige
Vorige

Een melding van grensoverschrijdend gedrag, en dan?

Volgende
Volgende

Micro-agressie: een specifieke vorm van ongewenst gedrag