In een baanbrekende stap om discriminatie in Nederland krachtiger aan te pakken, hebben 18 lokale antidiscriminatievoorzieningen hun krachten gebundeld om één landelijk meldpunt op te richten: Discriminatie.nl. Dit initiatief, dat op 9 januari 2024 werd gelanceerd door demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, heeft als doel de toegankelijkheid van het melden van discriminatie te vergroten en een gezamenlijke front te vormen tegen ongelijke behandeling.

Recht op gelijke behandeling

Het recht op gelijke behandeling staat verankerd in Artikel 1 van de Grondwet. Discriminatie wegens leeftijd, ras, geslacht, levensovertuiging, seksuele geaardheid, handicap of op welke grond dan ook is verboden volgens de wet. Voor diegenen die zich ongelijk behandeld voelen, is er nu Discriminatie.nl, waar meldingen gedaan kunnen worden. De website biedt uitgebreide informatie over discriminatie op verschillende gronden en informeert over de schadelijkheid ervan. Daarnaast kan je ook informatie vinden over geldende wetten en regels in Nederland en stappen die genomen kunnen worden tegen discriminatie.

Melden toegankelijker gemaakt

Tot voor kort moesten mensen die discriminatie wilden melden, op zoek naar het regionale antidiscriminatiebureau. Nu is er één centrale plek: Discriminatie.nl. Dit gezamenlijke initiatief heeft tot doel om het melden toegankelijker te maken en de dienstverlening te verbeteren. Discriminatie.nl is niet alleen een digitaal platform, maar heeft ook meerdere kantoren verspreid door het hele land. Dit geeft melders de mogelijkheid om ook fysiek een melding te maken en in gesprek te gaan met iemand. Door onder Discriminatie.nl samen te werken, zijn de achttien antidiscriminatievoorzieningen nu actief in 90 procent van de Nederlandse gemeenten.

Stap naar een landelijke organisatie

De samenwerking is een eerste stap naar een landelijke onafhankelijke organisatie die iedereen in Nederland ondersteunt bij discriminatie-ervaringen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties werkt aan een nieuwe wet om dit mogelijk te maken, en de blauwdruk voor deze organisatie wordt naar verwachting voor de zomer naar de Tweede Kamer gestuurd.

Vorige
Vorige

Wanneer naar een vertrouwenspersoon?

Volgende
Volgende

De beste Opleiding Vertrouwenspersoon