Wet bescherming klokkenluiders in werking getreden

Op zaterdag 18 februari 2023 is een deel van de Wet bescherming klokkenluiders (Wbk) in werking getreden. Deze uitzondering op de vaste verandermomenten en minimuminvoeringstermijn is gerechtvaardigd, omdat het om implementatie van Europese regelgeving gaat (en de implementatietermijn inmiddels ruim is overschreden).

Werkgevers in de publieke sector dienden al op 17 december 2021 te voldoen aan de Klokkenluidersrichtlijn.

Ten aanzien van de private sector geldt dat organisaties met 250 of meer werknemers en organisaties die werkzaamheden verrichten op het gebied van financiële diensten, vervoer & milieu moe(s)ten voldoen per 18 februari 2023.

Organisaties met 50-249 werknemers hebben tot uiterlijk 17 december 2023. Tot die datum blijft voor hen art. 2 van de Wet Huis voor klokkenluiders - zoals dat luidde op de dag voor inwerkingtreding van de Wbk - op deze werkgevers van toepassing.

Daarnaast is een aantal onderdelen van de wet nog niet in werking getreden, namelijk:

  • De bepalingen die werkgevers verplichten om anonieme meldingen toe te staan, zullen later pas in werking treden. Nadere uitwerking zal volgen in een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB).

  • Een andere nog openstaande kwestie is of het Huis voor klokkenluiders sancties mag opleggen als werkgevers zich niet aan bepaalde verplichtingen uit de Wet bescherming klokkenluiders houden. Eerst moeten de gevolgen voor de uitvoering en handhaving in beeld gebracht worden. Vervolgens is ook daar nog nadere regelgeving voor nodig.

Sandra Keus

Squarespace web designer

https://squareitup.co
Vorige
Vorige

De kracht van transparantie: de procedure van een interne klachtencommissie

Volgende
Volgende

Cursusaanbod Klachtencommissies