Webinar Wet seksuele misdrijven: Wanneer is seksueel grensoverschrijdend gedrag strafbaar?
Ondanks de inzet van preventieve maatregelen en beleidsrichtlijnen komt ongewenst gedrag op de werkvloer nog steeds regelmatig voor. Soms ontstaan er situaties waarin de informele wegen niet langer een bevredigende oplossing bieden. In dergelijke gevallen is het indienen van een officiële klacht bij de klachtencommissie een belangrijk instrument om een einde te maken aan het ongewenste gedrag. Het is dan de complexe taak van de klachtencommissie om een grondig onderzoek uit te voeren, waarbij rekening moet worden gehouden met procedurele, ethische maar ook juridische aspecten.
In dit webinar behandelen wij diverse aspecten van het klachtonderzoek, zodat (aankomende) leden en organisaties weten wat zij kunnen verwachten en wat er van hen wordt verwacht.
Onderwerpen
Waarvoor kan de klachtencommissie worden benaderd?
Het werk van de klachtencommissie is uitdagend en complex. Om het zo werkbaar mogelijk te maken is het van belang om duidelijk te hebben welke klachten wel en niet bij de klachtencommissie ongewenste omgangsvormen thuishoren. Tijdens dit webinar worden hier kaders voor gegeven.
Wet- en regelgeving
Alle voor klachtenfunctionaris relevante wetten worden besproken.
Psychosociale arbeidsbelasting (PSA)
Werknemers dienen beleid te voeren tegen psychosociale arbeidsbelasting. De klachtencommissie kan onderdeel vormen van dit beleid. Maar wat houdt psychosociale arbeidsbelasting precies in en welke rol speelt de klachtencommissie in dit beleid? Op deze vragen wordt tijdens dit onderdeel antwoord gegeven.
Ongewenste omgangsvormen
In het werk van de klachtencommissie wordt veel gesproken over ongewenste omgangsvormen. In dit webinar lichten wij toe wat hieronder wordt verstaan en waarop moet worden gelet bij het vaststellen van ongewenst gedrag.
De klachtenprocedure
Een klachtenprocedure kan onderdeel zijn van het PSA-beleid. Deze procedure is leidend voor het werk van de klachtencommissie. De klachtencommissie dient goed te weten wat hierin staat of moet staan en welke verwachtingen worden gekoppeld aan hun werk. Er wordt tijdens dit onderdeel ingegaan op belangrijke aandachtspunten en vereisten.
Het klachtonderzoek
Het uitvoeren van een klachtonderzoek is een verantwoordelijke en uitdagende taak, waarin zorgvuldigheid van essentieel belang is. We bieden inzicht in het proces van het klachtonderzoek, het geven van advies en ook het waarborgen van de vertrouwelijkheid en geheimhouding.
Het jaarverslag van de klachtencommissie
Het belang van het jaarverslag wordt besproken. Daarnaast worden praktische tips en voorbeelden van jaarverslagen gegeven om een beter beeld te geven van wat het jaarverslag moet bevatten.
Doelgroep
Dit webinar is gericht op leden, plaatsvervangende en aankomende leden van klachtencommissies ongewenste omgangsvormen.
Daarnaast is de training interessant voor: vertrouwenspersonen, HR-professionals, leden van interne klachtencommissies binnen arbeidsorganisaties.