Dé Dag

van de

Vertrouwenspersoon

  • De niet te missen dag voor iedere vertrouwenspersoon

  • Als extra activiteit voor je urenregistratie

  • Utrecht Centrum

  • In één dag bijgepraat

  • Tal van netwerkgelegenheden

  • Nuttige kleinschalige workshops

Over deze dag

Kom ook naar deze dag die in het teken staat van het werk van de vertrouwenspersoon. Dit congres wordt door vertrouwenspersonen voor vertrouwenspersonen georganiseerd. We hebben aan alles gedacht:

We starten met een inspirerende keynote speech. Daarna word je bijgepraat over de laatste ontwikkelingen die het werk van de vertrouwenspersoon raken.

Na de koffie is het tijd voor de eerste workshopronde. Na de lunch zijn er nog twee rondes. In totaal kan er gekozen worden uit zes workshops.

We sluiten de dag af met een aangeklede borrel.

Waarom je erbij moet zijn

  • In één dag bijgepraat: Ontvang de nieuwste inzichten en kennis

  • Tal van netwerkgelegenheden: Ontmoet en wissel ervaringen uit met collega’s en experts tijdens de workshops en pauzes

  • Nuttige workshops: Praktische (kleinschalige) sessies die je direct kan toepassen in je dagelijkse werk

  • Deze dag kan worden aangemerkt als een extra activiteit voor je urenregistratie.

Programma

Keynote speech

We starten de dag met een inspirerende keynote speech.

Recente Ontwikkelingen

Vervolgens praten we deelnemers bij over de meest relevante en recente ontwikkelingen die van belang zijn voor het werk van de vertrouwenspersoon. Denk hierbij aan trends uit de praktijk, ontwikkelingen op het gebied van ongewenst gedrag, wetgeving en belangrijke gerechtelijke uitspraken.

Workshops

Na de koffie, bestaat de rest van de dag uit vaardigheidstrainingen. Er zijn maar liefst drie rondes, dus deelnemers kunnen uit de acht verschillende workshops er drie naar keuze kiezen.

Optie 1: Luisteren voor gevorderden 

door Jehan Edriouch, mediator, advocaat en vertrouwenspersoon

Een van de belangrijkste vaardigheden van de vertrouwenspersoon is luisteren. Goed luisteren voelt soms als topsport.

Als vertrouwenspersoon balanceer je tussen luisteren en informeren, tussen opvangen, steunen en analyseren. Maar hoe luister je nu echt goed tijdens een eerste gesprek en wat doet het verhaal van de melder eigenlijk met jou?

In deze workshop ga je actief aan de slag met de volgende vragen:

  • Hoe luister je mindful en ga je om met je eigen gevoelens, gedachten, oordelen en aannames als je luistert?

  • Hoor je alleen de woorden of ook de witregels?

  • Wat is het verschil tussen empathisch en compassievol luisteren?

  • Hoe verdeel je de aandacht tussen de melder en jou?

Na deze workshop heb je meer inzicht in hoe je kunt luisteren met aandacht voor de ander, maar ook voor jezelf. 

Optie 2: Omgaan met weerstand

door DJ Nijkamp, vertrouwenspersoon en communicatie expert

Ontdek de kracht van het omgaan met weerstand! In deze interactieve workshop voor vertrouwenspersonen duiken we diep in de dynamiek van weerstand.

Leer hoe je weerstand herkent, begrijpt en effectief aanpakt. Ontwikkel speciale communicatietechnieken om de kern van weerstand te doorgronden en te transformeren. Ontdek de do's en dont's van het omgaan met weerstand en krijg inzicht in hoe weerstand ontstaat.

Klaar om je vaardigheden naar een hoger niveau te tillen? Schrijf je in voor deze workshop!

Optie 3: Verdiepingstraining gesprekstechnieken

door Karen Walthuis, coach, trainer, ondernemer, psycholoog en expert in professionele (ver)houdingen en relationele dynamieken

Tijdens deze workshop leer je aan de hand van het model van de Zes Houdingen te reflecteren op je eigen houding en het effect ervan op je gesprekspartner en op het contact met elkaar. Je ervaart hoe je door te schakelen tussen verschillende houdingen de melder beter van dienst kunt zijn. Je zult merken dat gesprekken, zelfs die met moeilijke boodschappen of delicate onderwerpen, soepeler verlopen.

Optie 4: Doorbreking van vertrouwelijkheid

door Joyce Boonstra, jurist

Als vertrouwenspersoon sta je voor het bieden van een vertrouwelijke omgeving, waarin open communicatie mogelijk is. Ondanks het belang van vertrouwelijkheid, kan zich een situatie aandienen waarin je de doorbreking van die vertrouwelijkheid overweegt.

Tijdens deze workshop behandelen we praktijksituaties die vertrouwenspersonen voor een dillema hebben gesteld. We geven antwoord op de vraag wanneer doorbreking van vertrouwelijkheid aan bod kan komen en in welke gevallen je je vertrouwelijkheid ook daadwerkelijk zal móeten doorbreken. Maar veel belangrijker: hoe maak je die afweging en hoe ga je te werk als je daadwerkelijk die vertrouwelijkheid gaat doorbreken. En, wat staat je en ook de melder vervolgens te wachten?

Optie 5: Op Verhaal Komen: ontrafelen met de narratieve benadering

door Carla-Maria Verwer, specialist Interactiepatronen en Herstel | School voor Narratief Leiderschap

In een narratieve benadering wil je je gesprekspartners ondersteunen om op verhaal te komen, op zo’n manier dat het gesprek hen sterkt. Na deze workshop heb je kennis gemaakt met:

  • De structuur van verhalen: een navigatiehulp

  • Context en relationele taal: ruimte scheppende gespreksvaardigheden

  • Rijke verhaallijnen als opstap naar actie

Optie 6: Klokkenluidersmeldingen & de vertrouwenspersoon

door Joyce Boonstra, jurist

Meldingen die de vertrouwenspersoon bereiken zijn niet altijd beperkt tot ongewenste omgangsvormen. Deze kunnen ook gaan over misstanden, ook wel klokkenluidersmeldingen genoemd. Het is voor vertrouwenspersonen van groot belang om een onderscheid te kunnen maken tussen deze verschillende typen meldingen. Tegen de achtergrond van meldingen over integriteit speelt een recent in werking getreden wet, de Wet bescherming klokkenluiders (Wbk). De werkgevers waar deze nieuwe wet op van toepassing is moeten onder andere een onafhankelijke functionaris (meldkanaal) aanstellen waar misstanden bij gemeld kunnen worden.

Voordat hier een daadwerkelijke melding gedaan wordt kan de VPI of VPO geraadpleegd worden. Deze is er dan om van gedachten te wisselen over het wel / niet melden, de procedures die intern dan wel extern gevolgd kunnen worden en over de beschermingsmaatregelen waar een beroep op kan worden gedaan. Daarnaast dienen zowel VPO’s als VPI’s op de hoogte te zijn van de bescherming die wordt geboden door de nieuwe wet en hoe melders hierover te adviseren. Deze onderwerpen staan centraal tijdens deze workshop.

Optie 7: Privacy in de Praktijk: AVG-Compliance voor Vertrouwenspersonen

door Precious Chocolaad, vertrouwenspersoon en jurist

Duik in de wereld van privacybescherming en de AVG tijdens onze boeiende workshop speciaal ontworpen voor vertrouwenspersonen. Ontdek hoe je gevoelige gegevens op een veilige manier kunt registreren en beheren, terwijl je voldoet aan privacy wet- en regelgeving. Leer hoe je het vertrouwen van betrokkenen kunt behouden terwijl je jezelf en je organisatie beschermt. Deze workshop biedt praktische tips, inzichten en best practices voor het omgaan met gevoelige gegevens. Kom en ontdek hoe je privacy niet alleen waarborgt, maar ook als een troef inzet voor een succesvolle vertrouwensrelatie!

Tijdens deze workshop zullen vertrouwenspersonen worden uitgerust met kennis over privacybescherming en de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). We zullen dieper ingaan op de specifieke vereisten van de AVG met betrekking tot de registratie en bescherming van gevoelige gegevens binnen hun rol. Deelnemers zullen leren hoe ze op een compliant en ethische wijze gegevens kunnen verzamelen, opslaan en verwerken, terwijl ze tegelijkertijd het vertrouwen van betrokkenen behouden. Deze workshop biedt praktische inzichten en richtlijnen om vertrouwenspersonen te helpen hun rol effectief en rechtmatig uit te voeren in overeenstemming met de wettelijke vereisten rondom privacybescherming.

Optie 8: Strafrecht voor vertrouwenspersonen in vogelvlucht

door Joyce Boonstra, jurist

Het kan zo naar voorkomen dat een situatie waarover jij in vertrouwen wordt genomen in het strafrecht (dreigt) te komen. Om jouw melder goed te kunnen informeren en te begeleiden is het dan belangrijk kennis te hebben van wat de gang naar het strafrecht inhoudt en wat de gevolgen zijn. Tijdens deze sessie worden vertrouwenspersonen in vogelvlucht wegwijs gemaakt in het strafrecht. We bespreken wat strafbaar is en wat niet. Hierbij komt ook de nieuwe Wet seksuele misdrijven aan bod. Daarna bespreken we hoe het proces eruit ziet wanneer er daadwerkelijk aangifte is gedaan. Wat kan een melder dan verwachten? Welke rechten heeft hij/zij? Hierbij wordt ook besproken welke rol de vertrouwenspersoon kan spelen.

Borrel

De echte afsluiting van deze dag is natuurlijk de borrel. Dé kans om (bij) te praten met jouw mede congresgangers en jouw netwerk te vergroten. Dit onder het genot van een hapje en een drankje.

Praktische informatie

De dag van de Vertrouwenspersoon wordt gehouden op dinsdag 25 maart 2025 van 10.00 - 17.00 uur (met borrel na afloop).

Doelgroep

Deze dag is bedoeld voor interne en externe vertrouwenspersonen - ook diegenen die niet bij de LVV geregistreerd staan. Sta je wel geregistreerd bij de LVV dan kan je deze dag opgeven als een extra activiteit voor je urenregistratie.

Aantal deelnemers: de workshops zijn kleinschalig bedoeld met ruimte voor maximaal 20 deelnemers per ronde.

In totaal is er tijdens dit congres plek voor (slechts) 250 deelnemers. Vol = vol.

Locatie

Deze dag wordt gehouden in het mooie Carlton President Hotel in Utrecht:

Carlton President
Floraweg 25
3542 DX Utrecht

Klik hier voor de routebeschrijving.

Wijze van deelname

In principe wordt de dag fysiek verzorgd. Daarnaast bestaat de mogelijkheid deze hybride te volgen.

Wilt u meer hierover weten? Neem dan contact met ons op.

Kosten

De kosten voor deelname aan dit congres bedragen: EUR 250,- (vrijgesteld van BTW) per persoon.

In deze prijs is inbegrepen:

  • Cursusmateriaal (digitale handouts en syllabus)

  • Consumpties (lunch, koffie, thee, fris, borrel)

  • Bewijs van deelname (geaccrediteerd als BNS voor vertrouwenspersonen)

  • Borrel na afloop

  • Netwerkmogelijkheden

Inschrijven

Wees verzekerd van jouw plekje en schrijf je nu in!

Contact

Heeft u vragen over onze Bij- en Nascholing?

Vul onderstaand formulier in, dan krijgt u binnen 2 werkdagen reactie.

Uiteraard kunt u ons ook telefonisch bereiken op: 070 - 450 02 16.

Incompany?

Zijn er binnen uw organisatie meerdere vertrouwenspersonen actief (interne en/of externe)? Wij bieden onze cursussen ook incompany aan.

Neem contact met ons op voor een vrijblijvende offerte.