TOTAAL OVERZICHT
Cursussen en webinars
(Dit overzicht wordt niet gebruikt.)
Nascholing Actualiteitencursus voor Vertrouwenspersonen
Maandag 15 dec. 2025
9.30 - 17.00 uur
Duur: 1 dag
€ 450,-
TRAINER:
Dorothy Jane Nijkamp
Als vertrouwenspersoon ben je de sleutelfiguur in het creëren van een veilige en ondersteunende werkomgeving voor anderen. De wereld van de vertrouwenspersonen is er echter één die nooit stilstaat en waarin het van groot belang is om jezelf continu te blijven ontwikkelen. Het op de hoogte zijn van deze voortdurende veranderingen en het opdoen van nieuwe kennis en inzichten is dan ook van cruciaal belang om professionaliteit te waarborgen. Tijdens deze training zorgen wij ervoor dat je weer voldoende bent uitgerust om te navigeren in dit evoluerende landschap.
Het doel van de training is het verdiepen en uitbreiden van kennis door inzicht te bieden in nieuwe ontwikkelingen en aan de slag te gaan met actuele casussen uit de praktijk. Allereerst gaan we in op de vernieuwingen en ontwikkelingen die spelen binnen het vakgebied van de vertrouwenspersoon. Tijdens dit onderwerp worden verschillende kaders en bevindingen toegelicht. Nadat we de actualiteiten hebben besproken gaan we even terug naar de basis: wat zijn de hoofdtaken van de vertrouwenspersoon, hoe vul je deze in en wat zijn de competenties van de vertrouwenspersoon? In dit onderdeel wordt aan de deelnemers de mogelijkheid geboden om te reflecteren op hoe zij op dit moment functioneren als vertrouwenspersoon. Zo is het natuurlijk mogelijk dat je in een bepaald patroon bent geraakt waarin een aantal essentiële onderdelen van je takenpakket naar de achtergrond zijn verdwenen. Ook kan je in je werk tegen bepaalde knelpunten aanlopen waarvan je niet weet hoe je deze moet oplossen. Even teruggaan naar het startpunt kan in deze gevallen verfrissend werken. Tot slot is er ruimte om aan de slag te gaan met casussen uit de praktijken van de vertrouwenspersonen. Hierbij zullen de vertrouwenspersonen oefenen met de gespreksvoering, elkaar de nodige feedback geven en elkaar mogelijke oplossingen aanreiken.
Deze cursus biedt BNS op alle drie de taakgebieden van de vertrouwenspersoon.
Doelen
Na afloop van deze cursus:
Is de vertrouwenspersoon op de hoogte van de nieuwe ontwikkelingen binnen het vakgebied
Heeft de vertrouwenspersoon een beeld van het eigen functioneren
Is de vertrouwenspersoon in staat om te reflecteren op het eigen handelen en gedrag
Heeft de vertrouwenspersoon de kaders waarbinnen deze functioneert weer helder voor ogen
Kent de vertrouwenspersoon de rol, taken, procedures en verantwoordelijkheden
Heeft de vertrouwenspersoon het opvanggesprek geoptimaliseerd
Programma
Nieuwe ontwikkelingen
Tijdens dit onderdeel wordt ingegaan op nieuwe ontwikkelingen binnen het vakgebied van de vertrouwenspersoon. Er wordt gekeken naar wet- en regelgeving, richtlijnen op het gebied van ongewenste omgangsvormen, nieuwe bevindingen op basis van onderzoeken en actuele cijfers ten aanzien van ongewenste omgangsvormen.
(Wettelijke) kaders
Het is van belang dat vertrouwenspersonen de kaders waarbinnen zij functioneren scherp hebben. Tijdens dit onderdeel wordt de kennis met betrekking tot deze kaders opgefrist.
De rol en taken van de vertrouwenspersoon
De rol en (hoofd)taken van de vertrouwenspersoon worden opnieuw besproken en toegelicht. Wat houden de hoofdtaken nu precies in en hoe geven de vertrouwenspersonen hier invulling aan in de praktijk? Deelnemers krijgen zowel van de andere vertrouwenspersonen als van de trainers tips en tools om deze taken zo goed mogelijk vorm te geven.
Competenties van de vertrouwenspersoon
Deelnemers reflecteren in dit onderdeel op hun eigen functioneren. Over welke competenties moet een vertrouwenspersoon beschikken? Beschik je daar zelf over en waar kan je nog aan werken?
Het gesprek met de melder
Deelnemers krijgen tijdens dit onderdeel de mogelijkheid om een eigen casus in te brengen. Aan de hand van de ingebrachte casus zal een rollenspel plaatsvinden. Na het rollenspel ontvangen de deelnemers feedback op hun wijze van gespreksvoering. De andere vertrouwenspersonen kunnen meedenken over mogelijke oplossingen ten aanzien van de ingebrachte casus.
Voorlichten & adviseren
In dit onderdeel wordt verder ingegaan op de overige hoofdtaken van de vertrouwenspersonen. Op welke wijze kan je voorlichten? Welke adviezen kan je aan een organisatie geven op basis van een specifieke casus en hoe doe je dit?
Data & inschrijven
Deze cursus wordt op de navolgende data gehouden:
Dinsdag 28 mei 2024 | 9.30 - 17.00 uur
Maandag 30 september 2024 | 9.30 - 17.00 uur
Donderdag 21 november 2024 | 9.30 - 17.00 uur