Nascholing Strafrecht voor vertrouwenspersonen

Praktische informatie

Deze nascholing wordt fysiek gehouden op verschillende data. Onderaan deze pagina kunt u alle data vinden.

Doelgroep

Deze cursus is bedoeld voor (interne en externe) vertrouwenspersonen die op zoek zijn naar verdieping. De cursus is geschikt als nascholing.

Mogelijk is hiervoor al de Basisopleiding Vertrouwenspersoon gevolgd. Dit is geen vereiste voor het volgen van deze cursus.

Docenten

Joyce Boonstra
Precious Chocolaad

Accreditatie

Deze bij- en nascholing is geaccrediteerd door de beroepsvereniging Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen (LVV). Dit betekent dat je - indien gewenst - na de bijscholing je deelnamecertificaat kunt indienen t.b.v. je hercertificering (alleen als je al geregistreerd staat bij Hobéon SKO). 

Deelnemers ontvangen een certificaat als zij 100% van de tijd aanwezig waren en het cursusgeld is voldaan.

LVV accreditatienummer: VP-0195

Aantal deelnemers

Minimaal 8 en maximaal 16 personen.

Wijze van deelname

Fysiek
Op onze cursuslocatie in Den Haag (Koninginnegracht 60)

Naslagwerk

Deelnemers aan de cursus ontvangen uitgebreide handouts en ook een syllabus met actuele en relevante informatie.

Kosten

EUR 450,-
per persoon

In deze prijs is inbegrepen:

- Cursusmateriaal (handouts en syllabus)

- Consumpties (koffie, thee, fris)

- Bewijs van deelname

PE-PUNTEN: 6

Tijdens deze cursus worden onderwerpen uit het strafrecht behandeld die belangrijk zijn in het uitoefenen van het werk van vertrouwenspersoon. 

Allereerst wordt besproken waar de grens ligt tussen wel en niet strafbaar handelen. Zo is seksuele intimidatie in principe niet strafbaar, maar wanneer wordt een grens overgegaan zodat dat wel het geval is? Ook komt aan bod wanneer volgens de wet voor de vertrouwenspersoon een aangifteplicht bestaat. 

Daarna bespreken we het doen van aangifte. Wanneer kan dat, wie kan dat doen en wat zijn voor- en nadelen? Tijdens het onderdeel over het strafrechtelijk onderzoek komt aan bod wat er gebeurt als er een aangifte is gedaan en welke actoren er betrokken zijn bij een strafrechtelijke onderzoek en de fasen die daarna komen. Ook wordt ingegaan op de rechten van een slachtoffer, degene die aangifte heeft gedaan. 

Tijdens het laatste onderdeel van de cursus wordt alles wat ervoor is behandeld samengebracht, doordat aan bod komt welke rol de VP kan spelen als het om strafrecht gaat. Besproken wordt waar een vertrouwenspersoon rekening mee moet houden wanneer wordt geadviseerd over het wel of niet doen van aangifte en welke rol de VP vanaf dat moment kan spelen. 

Deze cursus biedt BNS op het taakgebied van de vertrouwenspersoon: opvang en begeleiding.

Doelen

Na afloop van deze cursus:

  • Is de vertrouwenspersoon is staat te herkennen wanneer er sprake is van strafbare feiten

  • Weet de vertrouwenspersoon wanneer er een aangifteplicht bestaat en dus in welke gevallen geen absolute vertrouwelijkheid kan worden gegarandeerd 

  • Kan de vertrouwenspersoon een melder adviseren over het doen van aangifte

  • Weet de vertrouwenspersoon hoe het doen van aangifte in zijn werk gaat en kan de melder hierover informeren 

  • Weet de vertrouwenspersoon wat er na het doen van aangifte gebeurt en kan de melder hierover informeren 

  • Weet de vertrouwenspersoon wie er bij een strafrechtelijk onderzoek betrokken zijn en kan de melder hierover informeren 

  • Weet de vertrouwenspersoon wat de rechten zijn van een melder na het doen van aangifte en kan de melder hierover informeren

  • Weet de vertrouwenspersoon wat de rol van de vertrouwenspersoon is bij het doen van aangifte

Programma


Strafbaar of niet strafbaar?

  • Tijdens dit onderdeel wordt besproken waar de grens ligt tussen wel en niet strafbaar handelen. Zo is seksuele intimidatie in principe niet strafbaar, maar wanneer wordt een grens overgegaan zodat dat wel het geval is? Wanneer geldt voor de VP een aangifteplicht? 

Aangifte doen

  • Hoe gaat het doen van aangifte precies in zijn werk? Waar en wanneer doe je dat? Kan de VP voor iemand anders aangifte doen? Wat zijn voor-, maar ook nadelen? Welke rol kan de VP hierin spelen? Wat zijn de gevolgen? Op deze en meer vragen wordt antwoord gegeven tijdens dit onderdeel van de cursus. 

Strafrechtelijk onderzoek

  • Wat gebeurt er nadat er een aangifte is gedaan? Tijdens dit onderdeel komen de verschillende fasen van een strafrechtelijk onderzoek aan bod, van aangifte of melding tot en met een (eventueel) rechterlijk vonnis.



Actoren

  • Wie spelen er een rol binnen de strafrechtspleging? We bespreken onder andere: verdachte, aangever / slachtoffer, advocaat, opsporingsambtenaren, Openbaar Ministerie en rechterlijke macht. 

Slachtofferrechten

  • Tijdens dit onderdeel van de cursus wordt ingegaan op de rechten die een aangever heeft, bijvoorbeeld om op de hoogte te worden gehouden van het strafrechtelijk onderzoek, maar ook de mogelijkheid tot het verhalen van geleden schade. 

De rol van de VP

  • Tijdens dit laatste onderdeel wordt alles wat ervoor is samengebracht, doordat aan bod komt welke rol de VP kan spelen als het om strafrecht gaat. Besproken wordt waar een VP rekening mee moet houden wanneer wordt geadviseerd over het wel of niet doen van aangifte en welke rol de VP vanaf dat moment kan spelen. 

 

Data & inschrijven

Deze cursus wordt op de navolgende data gehouden:


Donderdag 27 juni 2024 | 9.30 - 17.00 uur


Dinsdag 8 oktober 2024 | 9.30 - 17.00 uur


Maandag 2 december 2024 | 9.30 - 17.00 uur


Vorige
Vorige

Nascholing Verdieping gesprekstechnieken

Volgende
Volgende

Nascholing Verdieping formele en informele wegen