Vertrouwenspersoon als onafhankelijk meldloket

De rol van vertrouwenspersoon kan gecombineerd worden met die van onafhankelijk meldloket. Volgens de Europese Klokkenluidersrichtlijn en de Wet bescherming klokkenluiders moeten werkgevers een onpartijdige persoon aanstellen om meldingen van misstanden op te volgen. Werkgevers doen er goed aan om voor het melden van misstanden een Vertrouwenspersoon Integriteit aan te stellen. Deze heeft specifieke kennis van integriteitsissues en het traject bij het melden van misstanden.

Meer lezen

Wijzigingen Opleiding Vertrouwenspersoon per 1 januari 2024

Per 1 januari 2024 zullen enkele belangrijke veranderingen worden doorgevoerd in de Opleiding Vertrouwenspersoon. Deze veranderingen worden geïmplementeerd door de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen (LVV). Graag informeren wij toekomstige vertrouwenspersonen over de wijzigingen die op de planning staan.

Meer lezen

Interne vs. externe vertrouwenspersoon 

Een vertrouwenspersoon kan zowel intern als extern worden aangewezen. Ook is het mogelijk om te kiezen voor een combinatie van beide. Maar wat is precies het verschil tussen een interne en een externe vertrouwenspersoon? En welke van de twee is geschikter voor uw bedrijf?

Meer lezen

Waarom een vertrouwenspersoon?

Natuurlijk wil je als werkgever een veilige werkomgeving creëren voor je team, maar hoe doe je dat eigenlijk? Waar kunnen je medewerkers naartoe als ze gepest of geïntimideerd worden? En nog belangrijker, hoe voorkom je dat er grensoverschrijdend gedrag plaatsvindt?

Meer lezen

Het werk van de vertrouwenspersoon: een belangrijke rol binnen organisaties

Als vertrouwenspersoon speel je een belangrijke rol binnen organisaties. Jouw taak is het om medewerkers te ondersteunen bij het bespreken van persoonlijke en vertrouwelijke kwesties op de werkvloer. Het is een verantwoordelijke taak waarbij het van groot belang is dat je integer, empathisch en professioneel te werk gaat. In deze blog bespreken we het belang van het werk van een vertrouwenspersoon en wat het werk precies inhoudt.

Meer lezen

Handreiking Meldingen seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer

Op 17 mei 2023 werd de 'Handreiking Meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer' gepubliceerd, een belangrijke mijlpaal in het streven naar veilige en respectvolle werkomgevingen. Deze handreiking is een prototype, opgesteld in samenwerking met experts en mensen die betrokken zijn geweest bij meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Meer lezen

Geaccrediteerde Bij- en Nascholing (BNS) voor Vertrouwenspersonen

Bij- en nascholing is van vitaal belang voor vertrouwenspersonen, omdat het hen in staat stelt om relevant te blijven, hun vaardigheden te verfijnen en zich aan te passen aan veranderende behoeften en contexten. Het versterkt hun empathie, conflictbemiddelingsvaardigheden en ethische normen, en draagt bij aan het creëren van veilige, ondersteunende en inclusieve omgevingen. Als hoeders van emotioneel welzijn en vertrouwen, verdienen vertrouwenspersonen niets minder dan de best mogelijke nascholing om hun essentiële rol effectief te vervullen.

Meer lezen